maanantai 14. tammikuuta 2013

KYLÄKYSELYN ANTIA OSA 1 - Vastaajat

Marras-joulukuun 2012 aikana toteutettuun kyläkyselyyn saatiin yhteensä 224 vastausta! Sähköinen kyselylomake avattiin kaikkiaan 323 kertaa, mutta ilmeisesti jotkut kysymyksistä koettiin hieman haastaviksi ja jokunen jätti "leikin kesken". Paperisia kyselylomakkeita palautettiin toimistolle 98 kappaletta, mutta myös niistä muutamia jouduttiin hylkäämään puutteellisten tietojen vuoksi.

Kylien asukasmääriin suhteutettuna vastausmäärä ei ole mitenkään hurjan valtaisa, mutta tyytyväinen lopputulokseen on näissä raameissa oltava. Kyselyyn olisi varmasti saatu vastauksia enemmänkin; jos kyselylomake olisi jaettu postitse palautuskuoren kera kyläläisten kotiosoitteisiin. Näin ei kuitenkaan toimittu resursseista, kustannussyistä ja tiiviistä aikataulusta johtuen.

Mutta lopetetaanko jossittelu heti alkuunsa ja kurkistetaan kyselyn antiin. Ensimmäinen huikea tyytyväisyyden ailahdus syntyi näistä prosenteista (klikkaa kuva suuremmaksi):




96% vastaajista haluaa tehdä enemmän yhteistyötä kaupungin ja muiden kylien kanssa. Myös yhteistyöhalu muiden yhdistysten kanssa keräsi huikean lukeman 92%. 

Kysymys yhteistyöhalusta ei ollut kyselyssä ensimmäisenä, eikä viimeisenäkään, mutta ehdottomasti tärkeimmästä päästä. Sillä tosi on, kun on kyse mistä hyvänsä tekemisestä tai asioiden kehittämisestä - ei tule mitään, jos ei ole halukas yhteistyöhön. Alueellisen kehittämisen lähtökohta on ehdottomasti  oivaltaa yhteistyön merkitys. Siksi kyläläisten nyt antama viesti mm. kaupungin suuntaan tuntuu erittäin hyvältä! Hienoa!

KETKÄ VASTASIVAT

Kyselyyn vastanneista kylien vakituisia asukkaita oli 78% ja vapaa-ajan asukkaita 22%. Ilahduttavaa on sekin, että miehiltä ja naisilta saatiin lähes yhtä paljon vastauksia 47%/53%.















Kaikilta kyliltä saatiin vastauksia. Onkin tärkeää, että Keuruun kartalle voi iskeä nuppineuloja joka kolkkaan merkiksi siitä, että mielipiteitä annettiin monesta ilmansuunnasta.
 
Vastaajista peräti 46% on asunut yhtäjaksoisesti kylällä yli 21 vuotta. 















Vastaajien keski-ikä nousi varsin korkeaksi: 67% oli yli 46 vuotiaita. Kyselyyn vastasivat siis varsinaiset "kyläkonkarit". 















Mitä johtopäätöksiä tämän perusteella voidaan vetää vai voidaanko mitään? Projektinvetäjä innostuu kysymään vastaajaprofiilin perusteella ainakin nämä kysymykset:
  • Ovatko kylällä pidempään asuneet aktiivisempia kuin  vähemmän aikaa asuneet?
  • Ovatko pidempään kylällä asuneet kiinnostuneempia oman kylän kehittämisestä kuin vastikään/myöhemmin kylälle muuttaneet?
  • Ovatko "konkarikyläläiset" halukkaampia vaikuttamaan oman kylän asioihin?
  • Tavoitettiinko kyliltä jostain syystä helpommin kyselyyn vastaajiksi jo pidempään kylillä asuneet?    
Ken tietää? Lähipäivinä lisää vastauksia ja vastauksista kirpoavia kysymyksiä...

Terveisin
Kirsi, projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi