tiistai 14. tammikuuta 2014

KYLÄVOIMAA PROJEKTIVUOSI 2013 PAKETISSA

Niin se vuosi taas vaihtui ja uutta ajetaan jo sisään ykkönen silmässä!

Kävin tiistaiaamuna 14.1. kertomassa projektikuulumisia Keuruunseudun ikiomaan paikallislehteen Suur-Keuruuseen. Yhteistyömme on sujunut loistavasti koko Kylävoimaa-projektin ajan, kylien tapahtumissa ja tilaisuuksissa ovat näkyneet toimittajat Eija, Liisa ja Riikka moneen kertaan. Tarinoita on kerrottu ja kuvia napattu, aina on saatu lehdestä palstatilaa kun on tarvittu! Paikallisten hankkeiden ja paikallislehtien yhteistyö on kullan arvoista, sillä siten rakennamme "yhteistä juttua" ja herätämme laajasti keskustelun porinaa. Eihän siitä mitään tulisi, jos setät ja tätit vaan keskenään kahvikupposta hörppiessä poteroissaan tuumaisivat. Torsoa ja tynkää tuuppaisi pian ideoiksi... Vaan paikallislehden palstoille pääsemällä tieto leviää kaikkiin kunnan kulmiin ja nurkkauksiin. Ideoita lähtee sinkoilemaan, ovi käymään ja puhelin rupeaa pirisemään. Suosittelenkin lukemaan parin päivän päästä taas Suur-Keuruun tarkkaan. Sittenpä tietää, että Keuruulla käy aikamoinen Kylävoimaa-kuhina! 

Katsoppa vaikka tuosta alta itse ja koita lukea luettelo hengästymättä... 

Mitä tapahtui Kylävoimaa-projektissa vuonna 2013: 

Keuruun kylät -facebook sivuista tykkäsi 242 immeistä, Keuruunkylat.fi -kotisivut julkaistiin, Kylävoimaa-blogissa julkaisiin 41 kyliä koskevaa juttua, Keuruun kylille valmistuivat ensimmäiset kyläkohtaiset esitteet, järjestettiin tapahtumia kuten; Petoilta, Tietoliikenneilta, Kylien kehittämisohjelman työpaja -päivä, Kyläelämään-illat (16 kpl), Terveys ja Turvallisuus -tapahtumat (3 kpl), järjestettiin opintomatkat; eduskuntaan, Tykkööseen, Halkokumpuun ja Tammelaan, tiedotettiin vapaa-ajan asukkaita mökkiläisten jätehuollosta ja vapaa-ajan asunnon muuttamisesta vakituiseksi, tehtiin yhteistyötä alueella toimivien hankkeiden sekä 4H:n ja kaupungin nuorisopalveluiden kanssa, laitettiin alulle kylähankkeita; Haapamäellä (rautatieläisyyskulttuurin vaaliminen), Liesjärvellä (kylätalon kunnostus), Riihossa (näkötornin rakentaminen), Karimossa (kylätalon ja kokinkodan kunnostus) ja  Etelä-Keuruulla (NS talon kunnostus), työllistettiin kylällä kyläyhdistyksen toimesta, tehtiin kyläkyselyitä, vaikutettiin kyläalueiden nopeusrajoituksiin, tiedotettiin palvelu- ja asioimiskyydeistä, hankittiin kylille uusia infotauluja, päästiin valtakunnalliseen radio-ohjelmaan, siistittiin talkoilla kylämaisemaa, putsattiin vesistöjä kaislasta ja roskakalasta, kartoitettiin kylän luontokohteita, kirjoitettiin ylös kylätarinoita, otettiin vastaan vieraita muilta kyliltä, tulostettiin paikkakoordinaatteja turvallisuus mielessä, laadittiin Kylien kehittämisohjelmaa (erityiskiitokset Rajalan Riikalle ja Pellisen Riitalle)...
Tämän kaiken lisäksi kyläläiset järjestivät omaa toimintaa tavan mukaan! Olikohan siinä edes vielä kaikki?


Ja mitä tästä kaikesta "touhuilusta" on seurannut?
  • avoin keskustelu aktiivisen kylätoiminnan ja kylillä asumisen edellytyksistä käy vilkkaana
  • projektin merkityksellisyys on näkynyt erityisesti kylillä olemassa olevien resurssien löytämisessä ja käyttöönotossa; osaamista ja arkipäivän toimintaa on pystytty ohjaamaan tehokkaasti
  • yhteistyö eri toimijoiden välillä on lisääntynyt ja viestinkulku parantunut
  • kylätapahtumiin ja -toimintaan on osallistunut uusia kasvoja ja tuttavuuksia
  • yhdistysten välillä on jaettu hyviä käytäntöjä ja toimintatapoja
  • projekti on poikinut uusia hankesuunnitelmia kylissä, osa on jo työn alla, osa siirtyy seuraavalle rahoituskaudelle
  • uutta kylien yhteishanketta kaavaillaan, aiheena mm. kylien markkinointi (asuminen ja rakentaminen, vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat) sekä kylien yritystoiminta (kartoitus, verkostoituminen ja tukeminen)
Liekö ihme, että on pakko siteerata erästä kuuluisaa suomalaista tanssitaiteilijaa ja sanoa: "EI HUONO". Kyllä vuosi 2013 on jälleen erinomainen esimerkki yhdessä tekemisen voimasta, kylävoimasta :)

Kylävoimaa-projekti jatkuu kesään 2014 eli vielä muutaman kuukauden ajan seurataan projektisuunnitelmaa - perästä kuuluu siis!

Oikein hyvää vuoden alkua kaikille kylien ystäville!















Terkuin

Kirsi, projektinvetäjä

www.keuruunkylat.fi ja https://www.facebook.com/KeuruunKylat